Elevbogen er fyldt med godt stof og et centrum i materialet

Kenneth Bøgh Andersen har skrevet årets elevbog 'Trækfuglen'. Ud over hovedfortællingen rummer den tre små eventyr, forskellige typer faktastof og masser af illustrationer. Den er et naturligt centrum i materialet, men man kan også bruge det uden. Der er også lydbøger og læsetræning. 64 sider i stort format.

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt og egner sig godt som centrum i et litteraturfagligt danskforløb. Du kan godt bruge opgaver og andre dele af materialet uden elevbogen, men den er god at bruge som rød tråd eller som intro til et forløb.

'Trækfuglen' – Kenneth Bøgh Andersen i Dhakas slum

Kenneth

'Trækfuglen' er skrevet af Kenneth Bøgh Andersen. Historien bygger på børnenes – og især pigernes – livsvilkår i de fattige slumområder i Bangladeshs hovedstad Dhaka. For at kunne skrive historien har Kenneth selv besøgt børnene i Dhaka og har oplevet deres hverdag på nærmeste hold.

Hovedpersonen i ”Trækfuglen” er den 12-årige pige Farjana. Hun bor sammen med sin familie i et lille blikskur i slummen, hvor toget buldrer forbi flere gange i timen. Inden længe skal Farjanas storesøster, Jasmin på 15 år, giftes bort, fordi familien ikke har råd til at betale for mad og skoleudgifter. Selvom det i Bangladesh er helt almindeligt, at pigerne bliver gift bort i en meget ung alder, så synes Farjana, at det er uretfærdigt. Jasmin er nemlig rigtig dygtig i skolen. Hvis hun bliver gift, er det slut med skolegangen. Desuden har Farjana slet ikke lyst til at miste sin dagligdag med søsteren.

 D5q2870

Inden Farjana ved af det, er hun kastet ud i et eventyr, hvor både en slidt bamse, en dramatisk togrejse, en pige fra Dhakas middelklasse og Harry Potter spiller vigtige roller.

Desuden rummer bogen tre helt korte, sjove gyser-eventyr, som på en finurlig måde spiller på intertekstualitet og fælles-kulturelle fortælletraditioner: Kenneth Bøgh Andersen har fundet tre eventyr i Bangladesh, som eleverne vil genkende mange elementer i fra vores egen eventyrskat. Men bangladesherne fortæller dem bare lidt vildere - og Kenneth Bøgh Andersen har så selvfølgelig givet dem endnu en smule ekstra med sin egen gyselige peberbøsse!

Lydbøger og læsetræning

 D5q2026

Elevbogen kan bruges i danskundervisningen på flere måder. Bogen er på 64 sider med stor skrift, og teksterne har varierende længde og lix. Hovedfortællingen 'Trækfuglen' egner sig som selvlæsning for gode læsere i anden klasse og opefter.  De tre små gyser-eventyr er til samme læsere, men dog skrevet i lidt lavere lix.

På hjemmesiden kan svage læsere få læsestøtte. Både hovedfortællingen de tre eventyr ligger nemlig klar til eleverne som onlinebøger, der side for side både har tekst og oplæsning. I kan også høre fortællingerne som rene lydbøger – eller bruge bogen til højtlæsning i klassen.

Masser af faktastof i små bidder

Elevbogen rummer også masser af godt faktastof om mange sider af livet og naturen i Bangladesh. Det er skåret op i små, overkommelige bidder i form af billedtekster, bokse, ordforklaringer og temasider, som knytter an til emner fra fortællingen – og til emner, som eleverne møder på hjemmesiden og i arbejdet med mange af opgaverne.

Bogen er gennem-illustreret med flotte fotos fra Bangladesh af fotografen Jeppe Gudmundsen-Holmgreen og med fabulerende illustrationer af tegneren og tegnefilms-instruktøren Dorte Bengtson.